Cajsa Cecilia

breath

Idag är det tydligen andningens dag och jag ville skriva lite om det eftersom det känns som att andningen är något som kommer rädda mig om och om igen. 

Andningen. Den som sker per automatik utan att vi märker det. Vi har gjort det sedan vårt första andetag och ändå reflekterar vi knappt över det magiska som sker hela tiden - luft in och luft ut. LIVET som syresätts om och om igen. Det är först med yogan som jag skapat en relation med mitt andetag och faktiskt börjat reflektera över min andning. Och det är ett pågående projekt, flera gånger varje dag får jag påminna mig själv om att andas djupt nere från magen och inte bara kortandas uppe i bröstet. Det ständiga mailandet fram och tillbaka på jobbet har effekten på mig att jag slutar andas, (fröken drama, så lättpåverkad, hehe) Men SÅ ÄR DET BARA okej, någon konstig form av stress.

I yogan är andningen också ett medel för fokus, för att hitta ett fokus att styra tankarna på och för att hjälpa en in i positionerna. Jag har också testat breathwork, som är en häftig form av typ terapeutisk andningspraktik där en verkligen andas med hela kroppen, och för mig är det ett underbart sätt att komma ner i kroppen igen och rensa ut känslomässigt och bli mer närvarande i kroppen. Fantastiskt för alla och kanske särskilt för känsliga HSP-are som jag. Det är så lätt att bli spänd och stressad och då sluta andas djupa andetag. Men vi behöver hitta tillbaka in i våra kroppar, och andningen är ett fantastiskt verktyg dit. I vinterbadet är det också så spännande med andningen eftersom den kan hjälpa en att lugna ner en när stressen av det kalla vattnet når en. Så spännande ju!     

Men i yogan används ju något som kallas yogaandningen – Ujjayiandning, då en andas in genom näsan och även ut genom näsan. Den stora skillnaden mot vårt vanliga andetag är att det är ett aktivt, viljestyrt och kontrollerat andetag som vi styr medvetet. Den andra, passiva andningen sköter ju kroppen (thank god for that) själv med sitt autonoma nervsystem och vår hjärna och diafragman.  

När vi bestämmer oss för att förlänga andetaget via näsan kontrolleras luftströmmen på väg in och ut ur lungorna med hjälp av stämbanden som gör passagen genom luftstrupen något trängre. Luften flödar långsammare och kan på så vis lättare styras. Andningen kännetecknas av ett litet väsljudet som orsakas av den friktion som uppstår i luftstrupen.

Kontrollerad andning kan med fördel användas vid stress eller om du har ångest eller svårt att sova då den lugnar ner både kroppen, ditt sinne och dina tankar. För det är något jag lärt mig nu. Andetaget är start kopplat till vår hälsa och vårt välmående. Inte bara för den lilla biten att det är livsnödvändigt med syresättning av blodet till våra organ utan också för att andningen är kopplat till vår känslor och våra tankar, det är länken mellan kropp och själ. Genom att lära sig en viss kontroll av andningen kan vi också börja påverka vårt sinne och vår kropp och i längden vår hälsa, vi kan bli mer närvarande. Men vi kan också påverka vad som inom yogisk filosofi kallas prana, vår livsenergi och balansera våra chakran och nå högre utveckling och medvetenhet med hjälp av andningen. (mer om chakran kommer i ett senare inlägg för jag har börjat förstå hur viktiga de är för oss och hur de påverkar hela vårt liv.) Inom yogan är därför andningen central, inte bara när yoga utförs i form av asanas och kroppsrörelser utan även i pranayama, som är en form av praktik där andningen kontrolleras och styrs på olika sätt.  

 ”When the breath is unsteady, the mind is unsteady. When the breath is steady, the mind is steady and the yogi becomes steady.”  - Hathayoga Pradipika, kap 2. 

En enkel andningsövning för lugn<3

Andas in genom näsan och räkna till 4 sek under inandningen 1-2-3-4 och sedan räkna till 4 när du andas ut genom näsan med munnen stängd men avslappnad. Försök känna som att du fyller ut hela lungorna när du andas in, på sidorna, bak och fram och fyll hela bröstkorgen med luften du andas in. Håll in nedre delen av magen lite lätt. Efter 5 andetag kan du testa att börja förlänga utandningen och räkna till 8 när du andas ut, som att du sparar på luften lite längre och försiktigt pressar ut det sista du har i lungorna. Upprepa 10 gånger. Andas alltså in på 4 sek och ut på 8 sek.  

Lägg dig gärna ner en stund efter och låt andningen vara som den är naturligt. 

Kram kram kram