Cajsa Cecilia

for a better day
såg att globen byter namn till avicii arena och jag satt på jobbet när jag läste det och blev alldeles tårögd plötsligt. såg honom stå högst upp på den stora vita runda majestätiska byggnaden. ansiktet utåt för psykisk ohälsa och hur hårt det kan slå en människa med press på vem du ska vara och vad du ska göra och hur du ska göra det. 
 
jag minns att jag var på en av hans konserter på globen 2014, men känslan där var att han inte ville synas. jag förstod inte då, men det var så tydligt. han ville inte vara där. 
 
har du inte sett dokumentären om honom (true stories) så gör det. det gjorde så ont i mitt hjärta när jag såg den, grät så mycket. en sån kreativ själ som skapade stort och föll hårt. hans själ längtade ut från reglerna och ramarna som en industri lade på honom. han ville skapa, men på sitt sätt. inte på de stora arenorna, inte stå i centrum. han var en introvert själ som precis började förstå sig på sin egen person, hur han inte hade energi för att stå på arenor och vara omringad av människor hela tiden. det kom inte naturligt för honom.  jag tror det berör mig så mycket för jag själv har liknande energi. och att det tagit lång tid för mig att inse vad som tar och ger mig energi och att våga stå upp för det. jag ser hans panikångest när han blir inbokad på nya konserter fast han inte vill längre, och jag vill bara krama honom hårt och länge och säga att du behöver inte, ta honom ur det där sammanhanget, ångesten inom honom försökte vägleda, men det måste varit så himla svårt.
 
att vara en introvert i en extrovert värld har aldrig varit enkelt. det saknas så ofta förståelse för att vi människor kan vara så olika, och att vi hämtar energi på olika sätt. Vissa gör det genom att träffa och prata med människor, vissa gör det i självsamheten, när ingen annan finns i närheten. det märks så tydligt under covid hur många av oss som tycker bättre om att vara själva, som laddar energi i ensamhet, vi älskar att det blivit lugnare, att inte tvingas in i sociala sammanhang i arbetet hela dagarna och på helgerna och på semestrarna, och att många får möjligheten jobba hemifrån nu. på ett sätt har det känts som de introvertas tid faktiskt, och många andra tvingas känna hur det känns att befinna sig i en situation som man inte mår bra av, vilken panik det kan ge att inte få energi på det sättet som man behöver.
 
jag gillar egentligen inte att dela upp oss i introverta eller extroverta, men ibland är det väl bra för förståelse också att benämna saker med vissa ord, men allt handlar ju om energi egentligen. vilken energi har du inom dig? hur höjer du din energi och vad kräver mer energi av dig? att lära känna sig själv och ge dig själv det du behöver för att må gött. att ta sig ifrån sammanhang som inte matchar din energi, som kanske kräver mer av dig än du vill ge. nu när jag blivit mer medveten om min energi så blir det mer spännande att hela tiden utvärdera vad som sker och vad som funkar/inte funkar. och jag har verktyg för att ladda upp om jag skulle tappa mig.   
 
jag minns faktiskt dagar på kontoret med en hel del ångest och en känsla av utmattning, så mycket människor, så många energier på samma plats, så svårt att få någon egentid alls. bara en sån sak som att äta lunch ensam tog tid innan jag vågade göra, det fanns en sån stor social press att det inte ansågs trevligt om man ville vara själv eller stänga sin dörr en liten stund. hehe. och jag orkar inte ens tänka på alla sociala kontorslösningar som finns där ute som bygger på att alla ska trivas med att arbeta på samma sätt, bland andra människor, tätt intill dem. ger mig rysningar.     
 
så jag tror på att det händer saker nu som gör att vi skapar möjlighet för alla att hitta något som passar utifrån ens egna behov, en framtid där alla förstår sin egen energi och inte gör våld på sig själva för samhällets ramar ser ut på ett visst sätt, och en förståelse i samhället för att vi oavsett ursprung, utseende eller personlighet så är vi alla i grunden samma sak, bara i olika former och uttryck.
 
anyways,   
 
här har Ella Tiritiello gjort en superfin version av For a better day med kungliga filharmonikerna. 
 
<3<3<3