Cajsa Cecilia

Muladhara - vårt rotchakra
 
 
Inom yogisk filosofi består vi människor av en fysisk kropp men också av en energikropp, där energi strömmar genom energikroppen i små små energikanaler (ca 72 000) likt vårt nervsystem, de kallas nadis. Särskilt stark är den här energin i våra chakran, som är som energicentrum, som energihjul dit alla nadis leder. Vi har sju stycken chakran och de är placerade från ryggradens början där rotchakrat finns och sen vidare längs med ryggraden upp till toppen på huvudet där kronchakrat sitter. Varje chakra är kopplat till olika kroppsfunktioner men också olika känslor, färger samt mentala och andliga aspekter. Trauman (stora och små) kan sätta sig som en låsning i energikroppen och få våra chakran i obalans. Känslor vi inte får uttryck för kan också sätta sig som en blockering och tillslut påverka vår fysisk kropp om vi inte hanterar det. Yoga, meditation, andningstelkniker i kombination med att uttrycka sig i samtal är perfekta medel för att balansera våra chakran och för att jobba med energi i kroppen. Yogan och andningen får oss alltid ner i kroppen igen. För mig har det här alltid varit självklart, att det är såhär det är, med energier och chakran. Att allt är energi för mig, även vi människor och det vi tänker och allt runtomkring oss och det har alltid varit självklart för mig att det finns något mer än sådant som går att bevisa. Vi vet ju tex när vi känner oss dränerade på energi hur det känns, vi vet när vi är upprymda eller lyckliga hur det känns. vi vet att vissa människor är det härligare att vara omkring än andra. det är energi! Vi kan känna på oss när något inte känns bra men inte riktigt förklara hur. 
 
Rotchakrat (muladhara på sanskrit) är placerat vid roten av ryggraden och det står i förbindelse med ryggraden i sin helhet samt med benen och fötterna. Rotchakrat symboliserar färgen röd. Rotchakrat står för våra grundläggande behov, vår känsla av trygghet och säkerhet, känsla av tillhörighet och gemenskap, vår känsla av att vara grundad i jorden men också saker kring pengar, mat och basala behov. 
och nu när verkligheten förändras runtomkring oss och tryggheten känns inte lika trygg längre, och vi kan ha svårt att uppleva världen omkring oss som säker längre, vi kanske till och med blir självcentrerade och rädda för vår omgivning pga corona, då kan det vara skönt att arbeta med sitt rotchakra för att balansera det och hålla dess funktioner på plats.  

Så här kommer lite tips på sånt som är skönt för vårt rotchakra: 
Var ute i naturen, var nära jorden och jordiga element. vatten, stenar, jord. 
Gå barfota ute
Bada och drick vatten
Ät röd mat! 
Använd röda kristaller i din närhet
Omge dig med "jordiga" färger. Ha röda eller bruna eller mossgröna kläder på dig. 
Ta in blommor eller stenar från skogen. 
Gör min meditation HÄR som grundar dig ner i jorden med dina rötter ner i marken. 
Yoga - gärna stående positioner som solhälsningarna och krigarepositioner, trädets position. 
Upprepa affirmationer för dig själv: ec jag är trygg, jag är säker i den här världen, jag har rätt att vara i den här världen. 
 
ta hand om er!